تست شخصیت شناسی چیست ؟

تست شخصیت شناسی چیست؟

تست شخصیت شناسی ابزاری است که برای ارزیابی شخصیت انسان استفاده می‌شود.

آزمون و ارزیابی شخصیت به تکنیک‌هایی اشاره دارد که برای اندازه‌گیری الگوهای مشخصه ویژگی‌هایی که افراد در موقعیت‌های مختلف از خود نشان می‌دهند طراحی شده است.

از تست‌هایشخصیت شناسی می‌توان برای کمک به مشخص کردن تشخیص بالینی، راهنمایی مداخلات درمانی و کمک به پیش‌بینی نحوه واکنش افراد در موقعیت‌های مختلف استفاده کرد.

شخصیت چیزی است که ما هر روز آن را به‌طور غیر رسمی ارزیابی و توصیف می‌کنیم. وقتی ما در مورد خودمان و دیگران صحبت می‌کنیم، اغلب به ویژگی‌های مختلف شخصیت یک فرد اشاره می‌کنیم. زمانی که روانشناسان شخصیت را در سطحی منظم‌تر و علمی‌تر ارزیابی می‌کنند، تقریباً همین کار را انجام می‌دهند.

تاریخچه تست‌ شخصیت شناسی

یکی از اولین اشکال تست‌های شخصیت‌شناسی، معروف به فرنولوژی، در اواخر قرن ۱۸ پدیدار شد و در طول قرن ۱۹ رایج شد. این رویکرد شامل اندازه‌گیری برجستگی‌های روی جمجمه انسان بود که به ویژگی‌های شخصیتی خاصی نسبت داده می‌شد.

بعدها، روانشناسان شروع به تلاش برای تعیین تعداد ویژگی‌های شخصیتی مختلف کردند. به عنوان مثال، گوردن آلپورت پیشنهاد کرد که بیش از ۴۰۰۰ ویژگی شخصیتی مختلف وجود دارد. سپس روانشناس ریموند کاتل از یک تکنیک آماری به نام تحلیل عاملی استفاده کرد تا این فهرست را به ۱۶ عامل شخصیتی مختلف کاهش دهد، در حالی که هانس آیزنک این فهرست را به سه عامل کاهش داد.

یکی از محبوب‌ترین رویکردهای شخصیتی امروزه به عنوان پنج جنبه بزرگ شخصیت شناخته می‌شود.

این نظریه نشان می‌دهد که شخصیت از پنج بعد گسترده تشکیل شده است: برون‌گرایی، سازگاری، وظیفه‌شناسی، روان‌رنجوری و استقبال از تجربه.

امروزه، طیف گسترده‌ای از تست‌های شخصیت‌شناسی رایج شده‌اند که اغلب بر اساس نظریه‌های خاص سیستم‌های شخصیت هستند.

آزمون‌های شخصیتی که معمولاً مورد استفاده قرار می‌گیرند عبارتند از:

1. تست شخصیت شناسی مایرز-بریگز (MBTI)

2. پرسش‌نامه شخصیتی چندمحوری مینه‌سوتا (MMPI)

3. پرسش‌نامه شخصیتی ۱۶ عامل کتل (16PF).

انواع تست شخصیت‌شناسی

دو نوع اساسی از آزمون‌های شخصیتی وجود دارد:

1. آزمون‌های خودگزارش‌دهی

2. آزمون‌های فرافکن

آزمون های خودگزارش دهی

آزمون‌های خودگزارش‌دهی شامل این است که آزمون‌دهندگان سؤالات را بخوانند و سپس ارزیابی کنند که یک سؤال یا بیانیه چقدر در مورد آن‌ها درست است. یکی از رایج‌ترین آزمون‌های خودگزارش‌دهی، پرسش‌نامه شخصیتی چندمحوری مینه‌سوتا (MMPI) است.

بزرگترین مزیت آزمون‌های خودگزارش‌دهی این است که می‌توان آن‌ها را استانداردسازی کرد و از هنجارهای تعیین شده استفاده کرد.

همچنین آزمون‌های خودگزارش‌دهی نسبتاً آسان‌تر اداره می‌شوند و پایایی (میزان پایداری و ثبات سنجش) و روایی (میزان دقت) بسیار بالاتری نسبت به آزمون‌های تصویری دارند.

آزمون های فرافکن

·آزمون‌های فرافکن شامل این است که یک صحنه، شیء یا سناریوی مبهم به آزمون‌دهندگان ارائه می‌شود و سپس از آن‌ها درخواست می‌شود تا تفسیر خود را از مورد آزمون ارائه دهند. یکی از نمونه‌های شناخته شده تست تصویری، تست لکه جوهر رورشاخ است. نتایج آزمونهای فرافکن تنها توسط یک آزمونگر باتجربه قابل ارزیابی است.

از سوی دیگر، آزمون‌های فرافکن اغلب در محیط‌های روان‌درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند و به درمانگران اجازه می‌دهند تا به سرعت، اطلاعات زیادی را در مورد یک مراجعه کننده به دست بیاورند.

برای مثال، یک درمانگر نه تنها می‌تواند به پاسخ مراجعه کننده برای یک آیتم آزمایشی خاص نگاه کند، بلکه می‌تواند اطلاعات کیفی دیگری مانند لحن صدا و زبان بدن را نیز در نظر بگیرد. همه این مشاهدات را می‌توان با پیشرفت افراد در جلسات درمانی به‌طور دقیق‌تر بررسی کرد.

کاربرد تست‌های شخصیت‌شناسی

تست‌ شخصیت شناسی برای اهداف مختلفی انجام می‌شود، مانند:

·      ارزیابی نظریه‌ها

·      ارزیابی اثربخشی درمان

·      تشخیص مشکلات روانی

·      نگاهی به تغییرات شخصیتی

·      غربالگری نامزدهای شغلی

همچنین تست‌های شخصیت‌شناسی گاهی اوقات در محیط‌های پزشکی قانونی برای انجام ارزیابی‌های خطر، ارزیابی شایستگی و در اختلافات مربوط به حضانت کودک استفاده می‌شوند.

سایر تنظیماتی که ممکن است در آن‌ها از تست‌های شخصیت‌شناسی استفاده شود عبارتند از:

روانشناسی مدرسه

 مشاوره شغلی و حرفه‌ای

مشاوره روابط

روانشناسی بالینی

آزمون استخدامی

کارآیی تست‌ شخصیت شناسی

تست‌های شخصیت‌شناسی به دلایل مختلفی می‌توانند مفید باشند. این تست‌ها می‌توانند به شما کمک کنند تا در مورد خودتان بیشتر بدانید و نقاط قوت و ضعف خود را بهتر درک کنید.

در حالی که همه تست‌های شخصیتی متفاوت هستند، یادگیری اینکه ممکن است میزان یک ویژگی خاص در شخصیت شما بیشتر باشد، می‌تواند به شما کمک کند تا بینش بیشتری نسبت به الگوهای رفتاری خود به دست آورید.

برای مثال، نتایج شما در یک تست شخصیتی ممکن است نشان دهد که امتیاز بالایی در ویژگی شخصیتی درونگرایی دارید.

این نتیجه نشان می دهد که شما در موقعیتهای اجتماعی انرژی زیادی از دست می دهید. به همین دلیل باید زمانی را به تنهایی با خود اختصاص دهید تا انرژی خود را مجدد شارژ کنید.

اینکه بدانید چنین تمایلی دارید می‌تواند به شما کمک کند تا تشخیص دهید که چه زمانی از معاشرت خسته می‌شوید و لحظات آرامی را برای دوباره به دست آوردن تعادل خود در نظر بگیرید.

نکاتی برای شرکت در تست شخصیت شناسی

هیچ راهی جهت آماده شدن برای تست شخصیت‌شناسی وجود ندارد اما مواردی وجود دارد که با انجام دادن آن‌ها می‌توانید مطمئن شوید که نتایج آزمون شما بهترین بازتاب شخصیت شماست. این نکات شامل موارد زیر هستند:

صادقانه جواب دهید

سعی نکنید یک نسخه «ایده‌آل» از خودتان را ارائه دهید. در عوض، سعی کنید فقط به روشی پاسخ دهید که نشان دهد شما چه کسی هستید و چه احساسی دارید.

دستور‌العمل‌های تست را بخوانید

اگر متوجه دستور‌العمل‌ها یا سؤال‌ها نشوید، ممکن است نتایج آزمون شما بازتاب دقیقی از شخصیت شما نباشد.

سعی نکنید «آزمون را شکست دهید»

سعی نکنید جوابی را حدس بزنید که فکر می‌کنید ممکن است پاسخ «ایده‌آل» آزمون باشد. فقط صادقانه به سؤالات جواب دهید.

همانطور که شروع به شرکت در آزمون‌های مختلف می‌کنید و ارزیابی‌های شخصیتی مختلف را بررسی می‌کنید، احتمالاً به سرعت متوجه یک نکته می‌شوید:

تست‌های «غیررسمی» زیادی وجود دارد! تنها با یک جستجوی آنلاین ساده، طیف وسیعی از آزمون‌ها و تست‌ها ظاهر می‌شود که ادعا می کنند می خواهند به شما چیزی در مورد شخصیتتان بگویند.

تعداد زیادی از بیشتر آزمون‌هایی که به صورت آنلاین با آن‌ها روبرو می‌شوید فقط برای سرگرمی هستند. آن‌ها می‌توانند سرگرم ‌کننده باشند و حتی ممکن است به شما بینش کمی از شخصیتتان بدهند اما به هیچ وجه به عنوان یک ارزیابی رسمی و علمی از شخصیتتان محسوب نمی‌شوند.

اشتباهات بالقوه

در حالی که تست‌های شخصیتی ممکن است گاهی مفید باشند، اما این بدان معنا نیست که آن‌ها بدون اشکال و مشکلات احتمالی هستند.

تقلب امکان‌پذیر است

یکی از بزرگترین معایب آزمون‌های خودگزارش‌دهی این است که امکان تقلب برای افرادی که به سؤالات پاسخ می‌دهند وجود دارد.

حتی با وجود اینکه می‌توان از تکنیک‌هایی برای تشخیص تقلب استفاده کرد، اما افراد همچنان می‌توانند در ارائه پاسخ‌های نادرست موفق شوند.

این تلاش اغلب برای «تظاهر به خوب بودن» یا نشان دادن ظاهر قابل قبول‌تر و مطلوب‌تر از نظر اجتماعی است.

لازم است از حالات و احساسات خود آگاه باشید و آن‌ها را به درستی ثبت کنید

مشکل بالقوه دیگر این است که مردم همیشه در توصیف دقیق رفتار خود ضعیف عمل می‌کنند.

معمولاً افراد تمایل دارند برخی ویژگی‌ها (خصوصاً آن‌هایی که از نظر اجتماعی مطلوب تلقی می‌شوند) را دست بالا بگیرند و در عین حال ویژگی‌های دیگری را دست کم بگیرند.

این می‌تواند تأثیر جدی بر درستی تست شخصیت‌شناسی داشته باشد.

آزمون‌ها می‌توانند طولانی باشند

تست‌های شخصیتی خودگزارش‌دهی همینطور می‌تواند طولانی باشد و در برخی موارد، پاسخ دادن به آن‌ها چندین ساعت طول می‌کشد.

به همین دلیل جای تعجب نیست اگر پاسخ‌دهندگان به سرعت خسته و ناامید شوند. زمانی که این اتفاق می‌افتد، پاسخ‌دهندگان معمولاً با بیشترین سرعتی که می‌توانند به سؤالات جواب می‌دهند و حتی اغلب موارد آزمون را نمی‌خوانند.

امتیازدهی می‌تواند ذهنی باشد

تست‌های فرافکن نیز دارای معایب و محدودیت‌های متعددی هستند.

اولین مشکل این آزمون‌ها در تفسیر پاسخ آن‌هاست. چرا که امتیازدهی موارد این آزمون‌ها بسیار ذهنی است و ارزیابی‌های مختلف ممکن است دیدگاه‌های کاملاً متفاوتی از پاسخ‌ها را ارائه دهند و این آزمونها تنها توسط آزمونگران باتجربه قابل تفسیر است.

یک نظر بگذارید

دلیل بازگشت وجه

جشواره تابستانی سوشیانت، کلیه تست ها تا آخر تابستان به صورت رایگان می باشد.