معرفی تست رفتار شناسی دیسک (DISC)
تست دیسک از محبوبترین تستهای رفتارشناسی است که کاربردهای زیادی در جنبههای مختلف زندگی مانند توسعه فردی، خانوادگی، شغلی و سازمانی دارد. مهمترین مزیت تست دیسک سادگی آن است.
اگر بخواهید یک تست را همین الان، در ده دقیقه، انجام بدهید و تغییرات مثبتی را بر اساس آن در رفتارتان شروع کنید، بدون شک تست دیسک بهترین پیشنهاد است.
تست DISC باوجود سادگی، بسیار معتبر است و اعتبار نتایج حاصل از آن، بارها از نظر آماری بررسی و تایید شده است.
در حال حاضر، موسسههای زیادی مشغول اصلاح تست DISC و ارائه پرسشنامههای دقیقتر و نتایج کاملتری هستند. ساده و کاربردی بودن نتایج حاصل از آزمون DISC باعث شده این تست در زمینههای متفاوتی مانند بهبود ارتباطات فردی و ارتباطات سازمانی، بهبود سبک تدریس، افزایش مهارت فروش، بهبود مدیریت و رهبری و … استفاده بشود.
در این مطلب دربارهی تیپهای رفتاری آزمون دیسک، تفسیر آن و چگونگی استفاده از نتایج آن در پیشبرد مسیر شغلی صحبت میکنیم.
نمونهای از نتایج تست دیسک:
تفاوت تست رفتارشناسی با تست شخصیت شناسی
«شخصیت» یک مفهوم انتزاعی و ترکیبی است از هر آنچه ما هستیم شامل رفتار، افکار، هیجانات، انگیزشها، ارزشها و …
برای شخصیت تعریفهای بسیاری وجود دارد و درک شخصیت و استفاده از آن بهمنظور بهبود زندگی، پروسهای زمانبر است؛ اما درک و تحلیل رفتارهای ما سادهتر است؛ چون رفتار قابل مشاهده است و در صورت نیاز، قابلیت تطبیق با محیط و شرایط را دارد.
برای مثال:
تست شخصیتشناسی Big5 به شما میزان پنج صفت شخصیتی مهم را نشان داده و براساس آن، پیشنهاداتی برای بهبود ابعاد مختلف زندگی به شما ارائه میدهد.
تست تیپشناسی MBTI، هشت مولفه را در فاکتورهای درونی فرد بررسی کرده و شخصیت شما را در یکی از 16 گروه اصلی خود قرار میدهد.
نتایج تستهای شخصیتشناسی برای استفاده نیاز به تحلیلهای تخصصی مناسبی دارند و هرچند شناخت عمیقتری نسبت به شخصیت فرد ایجاد میکنند، اما ممکن است برای همه بهراحتی مورد استفاده و تحلیل قرار نگیرند.
تست رفتارشناسی دیسک با تقسیم ویژگیهای مهم رفتاری به چهار گروه که هر کدام نمودهای رفتاری مشخصی دارند، به آسانی قابل یادگیری و انجام است. شما میتوانید به سادگی، قالب اصلی دیسک را یاد بگیرید و همه سبکهای رفتاری اصلی آزمون دیسک را بشناسید؛ همچنین نتایج تست دیسک بهراحتی قابل استفاده در یک گروه است و میتواند افراد را به درک مشترکی از یکدیگر برساند.
تست DISC، بسته به نوع کاربرد مورد استفاده، هم میتواند نتایج اختصاصی و مفصلی ارائه بدهد هم نتایج ساده و کوتاهتر.
تحلیل تست دیسک چه اطلاعاتی به ما میدهد؟
مارستون با بررسی دو شاخصه، افراد را به چهار گروه تقسیم کرد:
- در تقابل با دیگران
- ارتباط فعالانه با افراد
- اقدام فعالانه
- اقدام منفعلانه
به این صورت افراد چهار سبک رفتاری داشتند:
- D : با دیگران مقابله میکنند.
- I : فعالانه ارتباط برقرار میکنند اما مقابله نمیکنند.
- S : در ارتباط پیشقدم نمیشوند و مقابله هم نمیکنند.
- c : منفعلانه و طبق موقعیت با دیگران مقابله میکنند.
این چهار گروه به مرور کاملتر شده و با چهار مولفه زیر شناخته شدند:
-
- D (تسلط)
- I (تاثیر)
- S (ثبات)
- C (تطابق)
برای اطلاعات بیشتر تیپ شخصیتی روی دکمه های زیر کلیک کنید
نتایج به دست آمده از تفسیر تست DISC در چه زمینههایی کاربرد دارد؟
زمینههای استفاده از تست دیسک بسیار گسترده است. برای مثال در زمینه توسعه فردی و رسیدن به رضایت شغلی، که بحث اصلی مطالب ماست، به خوبی میشود از نتایج تست رفتارشناسی دیسک استفاده کرد.
شما با توجه به آزمون دیسک متوجه میشوید در کدام یک از چهار مولفه، نمره بالا و در کدام یک نمره پایینی دارید. از آنجایی که همهی چهار مولفه رفتاری دیسک مطلوب هستند، ما باید سعی کنیم به حد تعادل نزدیک شده و مولفههای پایین را در خودمان تقویت کنیم.
مثلا فردی با مولفهی D و C بالا، نقاط قوت و ضعفی در رفتارهایش دارد؛ این شخص جسارت و جاهطلبی را بههمراه دقت و تخصصگرایی از خودش نشان میدهد ولی در ارتباط با دیگران باید مولفه I خود را از طریق گشادهرویی با مردم و مولفه S را با سازگاری و صبر بالا ببرد.
برای واضحتر شدن نتایج تست DISC، با توجه به نمرههایی که در چهار مولفه اصلی تست بهدست میآید، تیپبندیهای رفتاری مشخصی تعریف شدهاند.
در تستهای معمول، ۱۵ تیپ رفتاری وجود دارد و برای دقیقتر شدن نتیجه در بعضی از تستها، تعداد بیشتری تیپ رفتاری تعریف میشود.
تست رفتار شناسی DISC چه کمکی به ما در انتخاب مسیر شغلی مان میکند؟
همانطور که گفته شد، تست دیسک یک تست رفتارشناسی است و استفاده اصلی آن، در بهبود رفتارهای ما در محیط کار و زندگی است. بیشترین کاربرد تست DISC در زمینه بهبود ارتباطات در محیط کاری و پیشرفت شغلی است. شناخت نقاط قوت و ضعفمان در ارتباط با دیگران میتواند راهنمای بسیار خوبی برای پیشرفت شغلی باشد.
از خوبیهای این تست رفتارشناسی میتوان به این مورد اشاره کرد که تست دیسک ادعا نمیکند رفتار شما ثابت است، بلکه میگوید این پیشفرض شماست و میتوانید به دلخواه، رفتارتان را با محیط تطبیق بدهید.
در آزمون دیسک، خصوصیتهای شخصیتی بهطور کلی و غیردقیق مشخص میشود؛ مثلا بهطور کلی گفته میشود افراد با میزان S و C بالا، درونگراتر از افرادی هستند که دو مولفه D و I بالا دارند.
برای انتخاب شغل مناسب، با توجه به شخصیت فرد، میشود از تستهای شخصیتشناسی مناسبتر (مثل لنگرگاههای شغلی، رغبتسنج شغلی استرانگ و یا تست MBTI) استفاده کرد. هر چند نتیجه تمام این تستها باید منجر به خودشناسی هر چه بیشتر ما بشود تا خودمان بتوانیم بهترین انتخابها را در مسیر شغلی داشته باشیم.
باز هم تاکید میکنیم که تست دیسک، مانند دیگر آزمونها، موفقیت یا شکست شما را در یک شغل، تعیین نمیکند و فقط شما را با تمایلات و ترجیحات رفتاریتان آشنا میکند.
جمعبندی:
- همه تیپهای شخصیتی آزمون دیسک، با ارزشاند و هیچ تیپ شخصیتی بر دیگری برتری ندارد.
- در هر فرد، هر چهار تیپ شخصیتی دیسک وجود دارد؛ تنها میزان آن در افراد متفاوت است.
- نوع و سبک کار کردن شما در محیط کاری، به عوامل متعدد دیگری (بهجز تیپ شخصیتی دیسک) مثل تجربههای زندگی، تحصیلات و … نیز وابسته است.
- شناخت بیشتر از خود، به شما کمک میکند در محیط کاری، ارتباطات موثرتری را با دیگران تجربه کنید.
- با استفاده از نتایج آزمون دیسک در محیط کار، میتوانید کیفیت کاری بهتری داشته باشید.
استفاده اشتباه از تست مدل رفتاری DISC ممکن است چه تبعاتی داشته باشه؟
- تستهای شخصیتشناسی را باید با دقت پاسخ بدهیم؛ سریع و سرسری خواندن سوالات و گزینهها، از دقت نتیجه کم میکند.
- باید طبق تجربه و درکی که از شخصیت و رفتار خود داریم به تست DISC جواب بدهیم؛ نباید تصویری ایدهآل یا غیرواقعی از خودمان بروز بدهیم.
- بهتر است هنگام پاسخ دادن به تست DISC، با دید مثبت به خودمان به سوالات جواب بدهیم. پاسخگویی از روی عدم اعتمادبهنفس، نتیجه اشتباهی به ما میدهد که ممکن است با واقعیت رفتاریمان منطبق نباشد.
- یکی از نکات مثبت تست دیسک این است که هر چهار مولفه رفتاری را مثبت تعریف میکند. در وهله اول روی مشخصههای مثبت هر تیپ رفتاری تاکید کرده و در مرحله دوم پیشنهادهایی برای بهبود رفتارها مطرح میکند.
- مطلقانگاری نتیجه تستهای شخصیتشناسی و رفتارشناسی کار نادرستی است. این تستها فقط ابزاری برای شناخت بهتر خودمان در کنار بقیه ابزار مثل تجربه کردن، از خود نوشتن، مشاوره و روانکاوی هستند. نتایج این تستها وقتی در کنار تجربههای روزمره ما قرار میگیرد، کمکم به درک بهتر ما از خودمان منجر شده و طبیعتا نباید از یک تست، انتظار نتیجه دقیق و قطعی داشته باشیم.
برای موثر بودن تست دیسک لازم است چند ساعتی را به بررسی نتایج آن و روزهایی را به پیگیری رفتارهایمان اختصاص بدهیم. تست دیسک زمانی برای ما موثر است که باتوجه به پیشنهاداتی که در ارتباط با نتیجه آزمون به ما میدهد، توانسته باشیم رفتارمان را بهبود بدهیم.
در تحلیل نتایج تست DISC، باورهای اشتباه زیادی برای هر تیپ شخصیتی وجود دارد. برای مثال، این باور که افراد با مولفه بالای I، رهبران یا فروشندههای بهتری خواهند شد. منطق پشت این باور هم کاملا مشخص است؛ افراد با این مولفه، با دیگران تعامل زیادی برقرار میکنند و توانایی متقاعد کردن بالایی دارند. همانطور که عده زیادی از افراد این گروه، خونگرم، صمیمی و اجتماعی هستند، مطمئنا عدهای هم این ویژگیها را نداشته و یا ممکن است کاملا برعکس رفتار کنند. این مسئله، بهدلیل تفاوت میزان هوش اجتماعی این دو دسته با هم به وجود میآید.